niedziela, 23 czerwca 2013

NALESNIKI MAKOWE (Z DODATKIEM KWAŚNEJ ŚMIETANY)

(Proporcje na 5 sztuk, średnica patelni 24cm)

SKŁADNIKI:
- 1 duże jajko,
- 200g mąki pszennej,
- 20g suchego maku,
- cukier waniliowy (8g),
- 300ml mleka 2 %,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 12%,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżka oleju,
- szczypta soli.
DODATKOWO
- olej/olej z oliwą do smażenia lub smażenie beztłuszczowe z odpowiednią do tego celu patelnią,
- domowa konfitura, polecam KONFITURĘ TRUSKAWKOWĄ Z DODATKIEM RABARBARU I ODROBINĄ IMBIRU (przepis niżej).

WYKONANIE
Wszystkie składniki z przeznaczeniem na ciasto naleśnikowe umieszczam w robocie wielofunkcyjnym i miksuję na jednolitą konsystencję. Smażę cienkie naleśniki. Podaję z ulubioną konfiturą;)

KONFITURA TRUSKAWKOWA Z DODATKIEM RABARBARU, ODROBINĄ IMBIRU

(Proporcje na słoiczek o poj. 300ml)

SKŁADNIKI:
- 700g świeżych truskawek,
- 300g rabarbaru,
- 1/2 łyżeczki startego imbiru,
- 250g cukru.

WYKONANIE
Pozbawiam rabarbar włókien, truskawki szypułek, kroję na mniejsze kawałki, opłukuję i wrzucam razem z imbirem do garnka, wsypuję cukier i smażę do pożądanej gęstości. U mnie ten czas wyniósł ok. 35 minut. Najprostszą metodą sprawdzenia idealnej konsystencji jest nabranie łyżką małej ilości konfitury na talerzyk, jeżeli pozostaje na miejscu mamy przekaz, że jest odpowiednia. W zależności od tego co planujemy, to albo napełniamy przygotowane naczynie i tak jak w moim przypadku konfitura będzie do bieżącego spożytkowania albo napełniamy wcześniej wyparzone słoiczki, zamykamy, odwracamy do góry dnem na 20 minut, odstawiamy do spiżarni (oczywiście, jeżeli planujemy konfiturę przechować do okresu zimowego w słoiczkach to zwiększamy proporcje).


SMACZNEGO!



1 komentarz: