czwartek, 20 czerwca 2013

KROKIETY Z SEREM, SZCZYPIORKIEM

(Proporcje dla 10 sztuk)

SKŁADNIKI NA CIASTO NALEŚNIKOWE
- 350g mąki pszennej,
- 500ml mleka,
- 3 łyżki otrąb pszennych,
- 1 duże jajko,
- 1 łyżka oleju,
- 1 łyżeczka soli morskiej,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich.
 SKŁADNIKI NA FARSZ
- 300g żółtego sera (gouda, cheddar - ostry, inny ulubiony, ja preferuję łagodny w smaku z uwagi na dzieci),
- szczypiorek - ilość wg uznania,
- ok. 5 łyżek pomidorowego sosu.
DODATKOWO
- 2 jajka,
- bułka tarta do panierowania.

WYKONANIE
Właściwe składniki na ciasto naleśnikowe miksuję, odstawiam na 30 minut, smażę cienkie naleśniki na patelni o średnicy 24 cm. Ser ścieram na tarce, szczypiorek drobno kroję. Na każdy naleśnik nakładam 1 łyżeczkę sosu, cienko smaruję, następnie dodaję 2 łyżki startego sera i przyjętą ilość szczypiorku. Zwijam boki pionowe, następnie roluję z dołu do góry. Obtaczam w jajku, bułce tartej i smażę na złoto - brązowy kolor. Podaję solo lub z ulubionymi sosami.

SMACZNEGO!



2 komentarze:

  1. Jesteś Anitko :*
    A te krokiety... OMG wspaniałe i ten cieknący serrrrr. To musiała być rozpusta dla kubków smakowych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam !!!!
    Zjadłabym takiego krokieta :)
    Pozdrawiam
    myszkagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń