czwartek, 20 czerwca 2013

PIEROGI Z BIAŁYM SEREM (TRADYCYJNE)

SKŁADNIKI NA CIASTO
- 200g mąki pszennej,
- 150ml gorącej wody (nie wrzącej),
- 1 łyżka oleju/oliwy z oliwek/oleju z oliwą,
- 1/3 łyżeczki soli morskiej.

SKŁADNIKI NA FARSZ
- 500g trzykrotnie zmielonego twarogu lub dobrego białego sera,
- 5 łyżek cukru pudru,
- cukier waniliowy (16g),
- 2 żółtka,
- 1 łyżka soku z limonki/cytryny,
- starta skórka z jednej cytryny,
- opcjonalnie: 1 - 2 łyżki naturalnego jogurtu (gdy masa serowa jest gęstej konsystencji).

Zaczynam od przygotowania farszu, wszystkie składniki wg kolejności mieszam do połączenia. Następnie z mąki, soli, oleju i wody  zagniatam ciasto - ma być miękkie, elastyczne i gładkie. Zostawiam ciasto na kilka minut, żeby odpoczęło. Posypuję lekko stolnicę mąką, wykrawam szklanką lub foremką do pierogów kółka, nakładam nadzienie i zlepiam brzegi nadając  dodatkowo tzw. zakładki wówczas powstaje pierożek z falbanką:) Wrzucam do osolonej wody i gotuję od momentu wybicia się od dna garnka przez ok. 2 minuty. Podaję.

SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...