wtorek, 25 czerwca 2013

ROLADKI SCHABOWE Z ŻURAWINĄ

(Proporcje dla 3 osób)

SKŁADNIKI:
- 3 plastry schabu bez kości (ok. 300g),
- 3 stołowe łyżki żurawiny do mięs/serów (ŁOWICZ),
- 1 duże jajko,
- ok. 1 łyżeczka soli morskiej,
- ok. 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
- 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej,
- 3 - 4 łyżki bułki tartej,
- tłuszcz do smażenia: smalec/olej/olej z oliwą/inny.

WYKONANIE
Mięso rozbijam na cieniutkie płaty, obsypuję solą i pieprzem, smaruję z jednej strony do połowy żurawiną (1 łyżka). Zawijam na kształtne pakunki. Można obwiązać nitką lub spiąć wykałaczką. Obsypuję mąką, obtaczam w jajku i bułce tartej, obsmażam z każdej strony na rumiano na tłuszczu. Odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podaję z pieczonymi ziemniakami, talarkami z ziemniaków, frytkami itd. Koniecznie z ulubioną surówką.

SMACZNEGO!

4 komentarze:

  1. Mmmmm! Noc, prawie ranek, a ja bym takie JADŁ! Uwielbiam połączenie schab-żurawina! To chyba mój ulubiony dodatek. Super! :P

    OdpowiedzUsuń
  2. www.anielskieprzysmaki.pl-polecam żurawinę z jabłkiem i wiele innych pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię połączenie mięsa z żurawiną:)

    OdpowiedzUsuń