czwartek, 6 czerwca 2013

PYSZNE CIASTO "CZEREŚNIOWE"

(Proporcje na formę o wym. 24 cm)

SKŁADNIKI:
- 300g czereśni (umytych, pozbawionych szypułek i pestek),
- 4 duże jajka,
- 140g cukru,
- 250g mąki tortowej,
- 180g naturalnego jogurtu,
- 100ml oleju (np. KUJAWSKI),
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej.

WYKONANIE
Przygotowuję formę do pieczenia. Nagrzewam piekarnik do 170° C. Ucieram jajka z cukrem, z cukrem waniliowym, olejem. Następnie wsypuję mąkę i sodę, na końcu dodaję jogurt naturalny. Przekładam masę do formy. Układam czereśnie, lekko wciskając w ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika na ok. 30 - 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu na złoty kolor pozostawiam do wystygnięcia. Posypuję cukrem pudrem z wanilią.

SMACZNEGO!


2 komentarze:

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...