sobota, 29 czerwca 2013

ZUPA KOPERKOWA Z DOMOWĄ ZACIERKĄ I WĘDLINĄ

(Proporcje dla 2 - 3 osób)

SKŁADNIKI:
- 1 litr domowego bulionu warzywnego (przepis niżej),
- 120g domowej zacierki tartej lub skubanej (przepis niżej - wykorzystałam skubaną),
- 100g drobno pokrojonego koperku + ok. 1 łyżka masła.
- 200g domowej wędliny lub innej db jakościowo (nie jest to składnik wymagany aczkolwiek  zupa zdecydowanie smaczniejsza),
- 4 łyżki śmietany ukwaszonej, homogenizowanej 12% (z przeznaczeniem do zup, sosów, sałatek),
- sól i pieprz do smaku,
- opcjonalnie: 1 - 2 łyżki mąki do zaciągnięcia zupy (pominęłam).

WYKONANIE
W rondelku roztapiam masło, dodaję drobno pokrojony koperek i podsmażam przez chwilę do uzyskania pięknego, koperkowego aromatu. Zalewam bulionem i doprowadzam do wrzenia. Następnie wsypuję zacierkę i gotuję przez kilka minut. W tym czasie na patelni podsmażam pokrojoną w kostkę wędlinę i dodaję do zupy koperkowej. Zaciągam śmietaną, przedtem w osobnym naczynku ją hartuję małą ilością gorącej zupy po czym przelewam do garnka. Nie doprowadzam już zupy do wrzenia. Doprawiam do smaku solą i pieprzem - nie podałam ilości ponieważ moja zupa nabrała zupełnie innego smaku po dodaniu wędliny (świetnie doprawionej) zatem zostawiam proporcje dodatków smakowych wg własnego uznania. Zupa koperkowa jest świetna po przegryzieniu się wszystkich smaków, dla mnie po ok. 2 godzinach;)

SMACZNEGO!

BULION WARZYWNY (BAZA)

SKŁADNIKI:
- 1,5 l wody,
- 200g marchwi,
- 100g pietruszki (korzeń),
- 50g selera (korzeń),
- 50g pora,
- sól do smaku.
OPCJONALNIE
- cebula,
- gałązka lubczyku ogrodowego,
- kapusta włoska,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- ziarenka czarnego pieprzu.

WYKONANIE
Włoszczyznę bardzo starannie myję (por nacinam wzdłuż i wypłukuję pod bieżącą wodą każdy listek), obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach lub kroję w mniejsze kawałki. Wkładam do garnka, zalewam wodą i gotuję na średnim grzaniu przez ok. 50 - 60 minut. Doprawiam do smaku solą (nie należy przesadzić). W zależności od zastosowania wywar przecedzam lub pozostawiam z jarzynami. Wywar warzywny jest bazą, który swoje zastosowanie ma w innych zupach, w przyrządzaniu sosów, gulaszu, w duszeniu warzyw (np. warzywa do ryby po grecku) itd. Ja przygotowuję bulion warzywny w dwóch wariantach tzn. z samych jarzyn i z dodatkiem cebuli, lubczyku oraz ziaren ziela angielskiego i liścia laurowego. Przechowuję w specjalnych pojemniczkach w szufladach w zamrażarce i w zależności od zapotrzebowania - wykorzystuję.


ZACIERKA TARTA
(Proporcje na 200g ciasta)

SKŁADNIKI:
- 1 jajko,
- 150g mąki pszennej,
- 1/4 łyżeczki soli.

WYKONANIE
Mąkę wsypuję na stolnicę, wbijam jajko, dodaję sól i zagniatam bardzo twarde ciasto, z trudem musi uginać się pod naciskiem palca. Następnie ścieram na tarce o dużych oczkach, lekko przesypując mąką, by kluseczki nie zlepiły się, wrzucam do gotującej się, osolonej wody i gotuję od momentu wypłynięcia ok. 2 minuty. Kluseczki można również ugotować bezpośrednio w zupie.

ZACIERKA SKUBANA

SKŁADNIKI:
- 1 jajko,
- 150g maki pszennej,
- 1/4 łyżeczki soli,
- ok. 80 ml wrzącej wody (dolewać stopniowo i monitorować konsystencję ciasta - użyłam 80 ml).

WYKONANIE
Mąkę wsypuję na stolnicę, wbijam jajko, dodaję sól, wlewam stopniowo wodę i wyrabiam na gęste, elastyczne ciasto. Następnie skubię palcami zgrabne kluseczki, przesypując mąką by kluseczki nie zlepiły się, wrzucam do gotującej się, osolonej wody i gotuję od momentu wypłynięcia ok. 2 minuty. Kluseczki można również ugotować bezpośrednio w zupie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz