wtorek, 11 czerwca 2013

OWOCE SEZONU Z GALARETKĄ, ŚMIETANĄ, CZEKOLADĄ;)

(Proporcje na naczynie o średnicy 22cm)

SKŁADNIKI:
- 2 galaretki o smaku wiśniowym (np.WINIARY) + 750ml gorącej wody,
- 500g sezonowych owoców np.truskawki, czereśnie, jagody itd. (wykorzystałam czereśnie, wcześniej pozbawiłam pestek),
- 200ml śmietanki 30%,
- 1 solidna łyżka cukru pudru,
- 50g czekolady z nadzieniem wiśniowym (np.WEDEL).

WYKONANIE
Przygotowuję galaretki wg przepisu na opakowaniu, z mniejszą ilością wody. Galaretkę pozostawiam do wystygnięcia. Umyte, pozbawione szypułek i pestek czereśnie dodaję do zimnej galaretki i wstawiam naczynie do lodówki do całkowitego stężenia. Ubijam śmietankę z cukrem pudrem na sztywno. Wykładam na wierzch galaretki. Posypuję startą czekoladą. Pyszny, prosty przepis na słodki deser - idealny na letnie dni:)

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...