sobota, 1 czerwca 2013

SERNIK GOTOWANY

(Proporcje na formę o średnicy 24cm)

BISZKOPT
- 4 jajka,
- 4 łyżki wody,
- 180g cukru,
- 80g mąki pszennej,
- 80g mąki ziemniaczanej,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

WYKONANIE
Żółtka oddzielam od białek. Do białek dodaję wodę i ubijam mikserem (w taki sposób jakbym coś zagarniała do siebie, w ten sposób dostaje się powietrze - masa robi się pulchniejsza, sztywniejsza). Następnie dodaję cukier kontynuując ubijanie, gdy cukier będzie roztarty, dodaję żółtka. Na samym końcu wsypuję stopniowo przesianą mąkę z kakao i z proszkiem do pieczenia. W tym momencie należy przerwać pracę miksera lub na małych obrotach delikatnie wymieszać. Wylewam do przygotowanej formy i wstawiam do średnio nagrzanego piekarnika na 30 - 40 minut.

MASA SEROWA
- 1 kg twarogu (trzykrotnie zmielony),
- 200g cukru pudru,
- 100g masła,
- 150ml mleka 3,2%,
- 3 żółtka,
- 3 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej,
- 150g gorzkiej czekolady.

Biszkopt do sernika gotowanego najlepiej upiec dzień wcześniej lub kilka godzin przed przygotowaniem masy serowej. Biszkopt przekrawam na 2 części i tylko jedną z nich wykorzystuję do sernika gotowanego natomiast drugą wykorzystuję do innego celu (np. do sernika z serków homogenizowanych, smakowych) można także zamrozić i wykorzystać gdy biszkopt  będzie nam potrzebny. Przygotowuję masę serową. Ucieram masło z żółtkami, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie dodaję zmielony trzykrotnie twaróg i całość mieszam. Tak powstałą masę podgrzewam na małym grzaniu. W tym czasie w zimnym mleku (150ml) rozprowadzam mąkę ziemniaczaną (3 łyżki). Kiedy masa serowa zacznie wrzeć wlewam mleko z mąką. Bardzo dokładnie mieszam i doprowadzam do ponownego wrzenia. Wylewam bezpośrednio na biszkopt. Pozostawiam do całkowitego wystygnięcia i stężenia. W kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę i polewam nadając dowolne wzorki. Wstawiam do lodówki - nam najbardziej smakuje w postaci schłodzonej:)

SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz