sobota, 22 czerwca 2013

KONFITURA Z TRUSKAWEK (KLASYCZNA)

(Proporcje na 2 słoiki o poj. 250ml)

SKŁADNIKI:
- 1 kg świeżych truskawek,
- 250g cukru.

WYKONANIE
Truskawki pozbawiam szypułek, solidnie opłukuję, umieszczam w garnku, wsypuję cukier i smażę do pożądanej, gęstej konsystencji. Zajęło mi to ok. 35 minut. W celu zdiagnozowania odpowiedniej gęstości należy nałożyć odrobinę na mały talerzyk, jeżeli po przechyleniu konfitura utrzymuje się w tym samym miejscu zakręcam grzanie, napełniam gorącą konfiturą czyste, wyparzone słoiki, natychmiast zamykam i pozostawiam na kilkanaście minut do góry dnem. Następnie podpisuję każdy słoiczek, odstawiam do spiżarni;)

MÓJ KOMENTARZ
Warto zwiększyć proporcje i przygotować znacznie większe ilości konfitury z truskawek ponieważ jest bardzo smaczna. Nie wspomnę już jak bardzo uwielbiana przez dzieci - znika w ekspresowym tempie;)

SMACZNEGO!



4 komentarze:

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...