czwartek, 27 czerwca 2013

ZUPA WIELOOWOCOWA Z DOMOWYM MAKARONEM (JAJECZNYM)

(Proporcje dla 4osób)

SKŁADNIKI:
- 100g czereśni,
- 100g nektarynek,
- 100g moreli,
- 100g brzoskwiń,
- 100g czerwonej porzeczki,
- 5 - 8 łyżek cukru,
- 1,5 litra wody,
- 1 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- opcjonalnie: śmietana słodka 18%..

Zagotowuję wodę, dodaję przygotowane owoce (umyte, pokrojone w plasterki). i ponownie doprowadzam do wrzenia po czym gotuje do miękkości owoców. Słodzę do smaku. Zupę zaciągam mąką ziemniaczaną w małej ilości zimnej wody, jeżeli planuję podać zupę ze śmietaną wówczas mąkę rozprowadzam w śmietanie. Wlewam i energicznie mieszam uważając jednocześnie, żeby zachować kawałeczki owoców. Zagotowuję, wyłączam grzanie. Podaję z domowym makaronem (jajecznym) - przepis niżej. Zupę możemy podawać na zimno i na ciepło.

SMACZNEGO!

DOMOWY MAKARON (JAJECZNY)

SKŁADNIKI:
- 300g mąki pszennej,
- 3 duże jajka,
- 1/2 łyżeczki soli (morskiej).

WYKONANIE
Z podanych składników zagniatamy ręcznie ciasto lub wspomagamy się robotem wielofunkcyjnym (jeżeli zależy nam na czasie). Formuję w tzw. cygaro i dzielę na 2 części. Następnie na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowuję jedną część ciasta bardzo cieniutko, kroję w paski, następnie cienkie niteczki i to samo czynię z drugą częścią ciasta (warto mieć ostry nóż i wyostrzoną czujność - palce;)). Jeżeli zależy mi na dłuższych nitkach to rozwałkowany płat ciasta zwijam w rulon i przystępuję do krojenia. Tak przygotowany makaron wykorzystuję do bieżącego użytku i gotuję w osolonej wodzie lub podsypuję mąką i rozkładam na papierze do wysuszenia. U mnie makaron jajeczny najdłużej przeleżał 7 dni. Makaron jajeczny wykorzystuję do wszelkiego rodzaju zup: rosół z kury/rosół królewski/zupa pomidorowa/zupy warzywne/zupy owocowe, jako dodatek do mięsa, warzyw itd. Dla wzbogacenia smaku można dodać ulubionych ziół, można makaron także zabarwić np. kurkumą. Możliwości jest mnóstwo;)

1 komentarz:

  1. wygląda bardzo ciekawie:) chętnie bym spróbowała takiej:)

    OdpowiedzUsuń