sobota, 8 czerwca 2013

TRADYCYJNY DŻEM Z CZEREŚNI

(Proporcje na 2 słoiki o poj. 250ml)

SKŁADNIKI:
- 1 kg czereśni (umytych, pozbawionych szypułek, pestek),
- 200g cukru,
- DŻEMIX - DELECTA (mieszanka żelująca lub inna na 1 kg owoców).

WYKONANIE
Przygotowane owoce umieszczam w odpowiednim garnku, wsypuję mieszankę żelującą i mieszam. Zagotowuję. Następnie wsypuję cukier i zagotowuję ponownie, od momentu zagotowania trzymam całość przez 5 - 7 minut. Odstawiam z ognia i mieszam do momentu zniknięcia piany. Tak przygotowanym i jeszcze gorącym dżemem napełniam słoiki, zamykam i stawiam na kilkanaście minut dnem do góry.

SMACZNEGO!



3 komentarze:

  1. Rajskie marzenie łasucha :) Wygląda przepięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. no to zabieram się za robienie dżemu:):)

    OdpowiedzUsuń
  3. W takim razie życzę powodzenia i smacznego;) U mnie już po czereśniach... ale są już porzeczki i inne owoce, które proszą powoli o wykorzystanie.
    Pozdrawiam - A.P.D.S!

    OdpowiedzUsuń