niedziela, 9 czerwca 2013

MIELONE Z JAJKIEM, KISZONYM OGÓRKIEM

(Proporcje na 7 - 9 sztuk)

SKŁADNIKI:
- 300g mięsa mielonego,
- 150g ogórków kiszonych,
- 1 duże, ugotowane jajko,
- 1 surowe jajko,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 1 łyżeczka chrzanu tartego (ze słoiczka),
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1/3 łyżeczki soli morskiej,
- bułka tarta do panierowania + tłuszcz do smażenia (smalec, olej, olej z oliwą, inne) lub smażenie beztłuszczowe (odpowiednia do tego celu patelnia).

WYKONANIE
Do mięsa mielonego dodaję starte na dużych oczkach ogórki kiszone (wcześniej zlewam zbędny sok), starte, ugotowane na twardo jajko. Następnie wbijam jajko, wsypuję bułkę tartą, oregano, sól morską, dodaję musztardę, chrzan i wyrabiam całość na idealną konsystencję. Formuję kotlety, obtaczam w bułce tartej i smażę na rozgrzanej patelni z dwóch stron. W dzisiejszej wersji wykonałam płaskie kotlety - wykorzystałam do hamburgera (prośba dziecka).

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz