poniedziałek, 10 czerwca 2013

SAŁATKA ZE SZPINAKIEM

(Proporcje dla 1 - 2 osób)

SKŁADNIKI:
- świeży szpinak (ok.10 dużych liści),
- 1 duże jajko,
- 1 kotlet mielony z jajkiem, kiszonym ogórkiem (przepis niżej),
- 1 mały pomidor,
- 1/3 zielonego ogórka wężowego,
- kilka rzodkiewek,
- 1/2 małej, czerwonej cebulki,
- 1/2pęczka szczypiorku,
- sól morska/kolorowy pieprz do smaku.

WYKONANIE
Wszystkie właściwe składniki umieszczam na dużym talerzu. Doprawiam solą morską i kolorowym pieprzem.

MIELONE Z JAJKIEM, KISZONYM OGÓRKIEM

(Proporcje na 7 - 9 sztuk)
SKŁADNIKI:
- 300g mięsa mielonego,
- 150g ogórków kiszonych,
- 1 duże, ugotowane jajko,
- 1 surowe jajko,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 1 łyżeczka chrzanu tartego (ze słoiczka),
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1/3 łyżeczki soli morskiej,
- bułka tarta do panierowania + tłuszcz do smażenia (smalec, olej, olej z oliwą, inne) lub smażenie beztłuszczowe (odpowiednia do tego celu patelnia).

WYKONANIE
Do mięsa mielonego dodaję starte na dużych oczkach ogórki kiszone (wcześniej zlewam zbędny sok), starte, ugotowane na twardo jajko. Następnie wbijam jajko, wsypuję bułkę tartą, oregano, sól morską, dodaję musztardę, chrzan i wyrabiam całość na idealną konsystencję. Formuję kotlety, obtaczam w bułce tartej i smażę na rozgrzanej patelni z dwóch stron.


SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz