niedziela, 9 czerwca 2013

ZUPA KREM ZE SZPARAGÓW (BIAŁYCH)

(Proporcje dla 2 - 3 osób)

SKŁADNIKI:
- pęczek białych szparagów,
- 500ml bulionu warzywnego,
- 200g żółtego sera (ostrzejszy w smaku),
- 100g cebuli,
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
- 50ml kwaśnej śmietany,
- szczypiorek (ilość wg uznania),
- 1łyżka masła,
- sól morska i biały pieprz do smaku,
- grzanki.

WYKONANIE
Na maśle podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i plasterki szparagów (wcześniej obranych, pozbawionych końcówek). Zalewam bulionem warzywnym i gotuję ok. 8 minut. Przelewam do pojemnika blendera i miksuję. Ponownie przelewam do garnka - zagotowuję. Wlewam śmietanę (wcześniej hartuję z wywarem w celu uniknięcia zwarzenia). Następnie dodaję starty ser i mieszam do jego rozpuszczenia się, wrzucam pokrojony drobno szczypiorek, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Podaję z grzankami.

SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...