wtorek, 11 czerwca 2013

BISZKOPT (RZUCANY) Z SEZONOWYMI OWOCAMI I GALARETKĄ

(Proporcje na formę 24 cm)

BISZKOPT (RZUCANY) Z 4 JAJEK
- 4 jajka,
- 150g cukru,
- 80g mąki pszennej,
- 80g mąki ziemniaczanej.

WYKONANIE
Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam mikserem (w taki sposób jakbym coś zagarniała do siebie, w ten sposób dostaje się powietrze - masa robi się pulchniejsza, sztywniejsza). Następnie dodaję cukier kontynuując ubijanie, gdy cukier będzie roztarty, dodaję żółtka. Na samym końcu wsypuję stopniowo przesianą mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. W tym momencie należy przerwać pracę miksera lub na małych obrotach delikatnie wymieszać. Wylewam do przygotowanej formy i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C na 30 - 40 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzam patyczkiem. Po upieczeniu gorący biszkopt opuszczam z wysokości 60 - 100 cm na podłogę (za pierwszym podejściem opuściłam z 50cm, przy drugim pieczeniu opuściłam z 60cm, przy trzecim podejściu opuściłam ze 100cm - uznając, że przepis jest godny opublikowania:)) Po opuszczeniu, uwalniam biszkopt z formy, zdecydowanym ruchem wyciągając na ściereczkę kuchenną.

DODATKOWO
- 2 galaretki o smaku wiśniowym + 750ml gorącej wody,
- 500 - 700g sezonowych owoców np.czereśnie, truskawki, jagody, maliny itd. (wykorzystałam czereśnie).

Biszkopt przygotowuję dzień wcześniej, następnego dnia układam sezonowe owoce (w moim przypadku czereśnie), zalewam lekko tężejącą galaretką, wstawiam do lodówki do całkowitego stężenia.

SMACZNEGO!




1 komentarz:

  1. uwielbiam takie biszkopt z owocami!
    Pozdrawiam i zapraszam do udziału w konkursie :
    http://myszkagotuje.blogspot.com/2013/06/konkurs-na-pierwsze-urodziny-bloga.html

    OdpowiedzUsuń

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...