środa, 3 lipca 2013

BISZKOPT RZUCANY Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY

(Proporcje na formę o średnicy 24cm)

SKŁADNIKI:
- 4 duże jajka,
- 70g mąki tortowej,
- 70g mąki ziemniaczanej,
- 50 g czekolady gorzkiej (bdb jakości),
- 150g cukru.

WYKONANIE
Czekoladę bardzo drobno kroję, zachowując malutkie kawałeczki. Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam mikserem (w taki sposób jakbym coś zagarniała do siebie, w ten sposób dostaje się powietrze - masa robi się pulchniejsza, sztywniejsza). Następnie dodaję cukier kontynuując ubijanie, gdy cukier będzie roztarty, dodaję żółtka. Na samym końcu wsypuję stopniowo przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, pokrojoną czekoladę. W tym momencie należy przerwać pracę miksera lub na małych obrotach delikatnie wymieszać. Wylewam do przygotowanej formy i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C na 30 - 40 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzam patyczkiem. Po upieczeniu gorący biszkopt opuszczam z wysokości 60 - 100 cm na podłogę (za pierwszym podejściem opuściłam z 50cm, przy drugim pieczeniu opuściłam z 60cm, przy trzecim podejściu opuściłam ze 100cm - uznając, że przepis jest godny opublikowania:)) Po opuszczeniu, uwalniam biszkopt z formy, zdecydowanym ruchem wyciągając na ściereczkę kuchenną.

 MÓJ KOMENTARZ
Opuszczając biszkopt na podłogę spowoduje, że biszkopt nie opadnie, jest idealny na tort lecz nie tylko... BISZKOPT RZUCANY Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY JEST ADEKWATNY DO PRZEPISU - TORT STACCIATELLA Z OWOCOWYM AKCENTEM (szukaj przepis w kategorii TORTY).

SMACZNEGO!



3 komentarze:

  1. Mam zamiarupic ten biszkopt za chwilę :) szczerze boje sie tego rzucania ,i tego ze bedzie niski... bo z 4ch jaj cóz można oczekiwać :) dam znac jak wyszło! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Piszę jeszcze jeszcze raz poprawnie :D. Powyższy szanowna autorko bloga skasuj z łaski swojej. Więc za chwilę zabieram sie a pieczenie tego biszkoptu,obawiam sie tego rzucania :) jak i wysokosci ciasta.Dam znac jak wyszło!

    OdpowiedzUsuń
  3. Na formę o średnicy 24cm (wymiary podaję na samym początku) proporcje są dobrze dobrane, a co do wątku opadania to właśnie w tym cała tajemnica, że biszkopt nie opada(nie zdarzył mi się taki zawód)!
    Życzę udanego wypieku;)
    Pzdr.A.P.D.S!

    OdpowiedzUsuń