poniedziałek, 8 lipca 2013

POMIDORY Z FARSZEM JAJECZNYM

(Proporcje dla 4 osób)

SKŁADNIKI:
- 4 dojrzałe pomidory, każdy o wadze 300 - 350g,
- 6 jajek ugotowanych na twardo,
- szczypiorek - ilość wg uznania,
- 3 łyżki majonezu,
- 1 łyżka naturalnego jogurtu,
- sól morska, pieprz kolorowy/czarny świeżo zmielony wg uznania (użyłam 3/4 łyżeczki soli i 1/3 łyżeczkę pieprzu).

WYKONANIE
Z pomidorów za pomocą specjalnej łyżeczki wydrążam miąższ, zostawiam tylko tyle żeby pomidor nie został bez dna. Następnie kroję drobno szczypiorek, jajka, umieszczam składniki w miseczce dodaję majonez, jogurt i doprawiam do smaku. Tak przygotowanym farszem napełniam pomidory. Podaję od razu lub schłodzone z lodówki. Miąższ pomidorów wykorzystuję do sosu mięsno - pomidorowego, do zupy pomidorowej lub do soku pomidorowego domowej produkcji:) Pomidory z farszem jajecznym to świetna przekąska na letnią porę roku. Są bardzo smaczne i pożywne. Polecam:)

SMACZNEGO!


1 komentarz: