czwartek, 25 lipca 2013

PYSZNY DOMOWY TWAROŻEK WYKONANY PRZEZ JULKĘ:)

Moja córka postanowiła w wakacyjny poranek przygotować domowy, biały twarożek na śniadanie.
Radość 14-tki ogromna na tyle, że zapowiada powtórkę  tej czynności przynajmniej do końca wakacji..

SKŁADNIKI:
- 3 litry skwaszonego mleka = ok. 450 - 500g twarożku,
- odpowiednio duży garnek,
- sitko,
- miseczka.

Do garnka wlać skwaszone mleko.(lekko zsiadłe) i podgrzewać ok. 30 minut na średnim grzaniu. Po wytworzeniu się znacznej ilości serwatki (o kolorze żółtym) zawartość tego garnka przelać przez sitko. Odczekać aż zbędny płyn z twarożku odcieknie po czym przełożyć do miseczki. Wstawić do lodówki, następnie podać z ciemnym pieczywem lub zajadać się w wersji solo.

SMACZNEGO!

3 komentarze:

  1. świetny:) też robię czasami twarożek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Od czegoś trzeba w swoim życiu zacząć...:))
    A córka zapał do pracy w kuchni ma aczkolwiek po skończeniu swojej "kulinarnej perełki" oczekuje komplementów. Wiadomo motywuje do dalszej pracy no i widać, że dziewczyna rożnie w oczach.
    Dziękuję Justynko i Manufakturo Ciastek i nie tylko za komentarze.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń