czwartek, 4 lipca 2013

MIZERIA PODANA NA DWA SPOSOBY (DWA PRZEPISY)

PRZEPIS UNIWERSALNY - SKŁADNIKI:

- ogórki (ok. 300g) + 1/2 łyżeczki soli morskiej,
- 200g jogurtu greckiego,
- 200g śmietany ukwaszonej, homogenizowanej 12% (z przeznaczeniem do zup/sosów/sałatek),
- 1 łyżeczka soku z limonki/cytryny,
- 3/4 łyżeczki soli morskiej,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- opcjonalnie: drobno pokrojony koperek (ok.2 stołowe, płaskie łyżki).

WYKONANIE
Ogórki myję, obieram i ścieram na tarce z przeznaczeniem do tarcia ogórków. Następnie posypuję solą (1/2 łyżeczki) odstawiam na ok. 10 minut. W tym czasie w osobnym naczynku wlewam jogurt, śmietanę, sok z limonki, wsypuję dodatki smakowe i mieszam do połączenia się wszystkich składników. Na końcu  wrzucam ogórki  i ponownie mieszam do połączenia. Podaję jako dodatek do obiadu.


PRZEPIS DE LUX

- ogórki (ok. 300g) + 1/2 łyżeczki soli morskiej,
- 200g jogurtu greckiego,
- 200g śmietany ukwaszonej, homogenizowanej 12% (z przeznaczeniem do zup/sosów/sałatek),
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
- drobno pokrojony koperek (ok.20g),
- cebulka dymka (ok.20g),
- 1 łyżeczka soku z limonki/cytryny,
- 3/4 łyżeczki soli morskiej,
- 1/2 łyżeczki cukru.

WYKONANIE
Ogórki myję, obieram i ścieram na tarce z przeznaczeniem do tarcia ogórków. Następnie posypuję solą (1/2 łyżeczki) odstawiam na ok. 10 minut. W tym czasie w osobnym naczynku wlewam jogurt, śmietanę, sok z limonki, dodaję koperek, czosnek, bardzo drobno pokrojoną cebulkę, wsypuję dodatki smakowe i mieszam do połączenia się wszystkich składników. Na końcu wrzucam ogórki i ponownie mieszam do połączenia. Sprawdzam smak, gdy mi odpowiada to mizerię podaję. Preferuję jednak mizerię po odstaniu ok.10- 15 minut, naciągnie wszystkimi smakami i jest wówczas o niebo lepsza, zatem polecam:)

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz