środa, 10 lipca 2013

UCIERANE NA MAŚLANCE Z CZERWONYMI PORZECZKAMI

(Proporcje na formę o średnicy 24cm)

SKŁADNIKI:
- 800g czerwonej porzeczki,
- 3 duże jajka,
- 240g cukru,
- 280g mąki pszennej,
- 70g skrobi ziemniaczanej,
- 100g masła,
- 200ml naturalnej maślanki,
- 1/2 buteleczki aromatu waniliowego,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- cukier puder z wanilią.

WYKONANIE
Przygotowuję owoce i odstawiam na swoją kolej. Jajka ucieram z masłem i cukrem przez kilka minut. Wsypuję mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną, proszek i sodę. Wlewam aromat, maślankę i mieszam do połączenia się produktów. Na samym końcu wrzucam do ciasta czerwone porzeczki i delikatnie łączę. Przelewam ciasto do formy. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C na ok. 50 - 60 minut. Po upieczeniu pozostawiam do wystygnięcia. Posypuje cukrem pudrem z wanilią. Podaję.

SMACZNEGO!


2 komentarze:

  1. Ciasto super, z pewnością do wykorzystania z innymi owocami a dobór produktów powstał po chwili zastanowienia się...Polecam:)

    OdpowiedzUsuń