czwartek, 4 lipca 2013

KURCZAK W MIĘTOWO - PIKANTNEJ WARIACJI

(Proporcje dla 3 - 4 osób)

SKŁADNIKI:
- 500g filetu z kurczaka/indyka (kwestia wyboru),
- 200g cebuli,
- liście świeżej mięty (wykorzystałam ok. 10 sztuk o długości ok. 6cm),
- 3 stołowe łyżki przyprawy curry (wg mojego, oryginalnego przepisu 4 łyżki - wówczas jest bardzo pikantnie;))
- 200ml bulionu warzywnego, domowego (przepis niżej, ewentualnie z kostki),
- olej/masło/smażenie beztłuszczowe (zawsze decyduje się w tym daniu na ostatnią opcję),
- opcjonalnie: śmietana do zaciągnięcia (ok. 3 - 4 łyżki, zazwyczaj pomijam).
MARYNATA
- 2 łyżki sosu sojowego, ciemnego,
- 2 łyżki soku z limonki.

WYKONANIE
Oczyszczone mięso, pozbawione chrząstek, błonek, wszelkich zbędnych mankamentów kroję w długie paski następnie w małe ukośne paseczki. Cebulę również kroję w cienkie paseczki. Mięso i cebulę wrzucam do miseczki, wlewam sos sojowy i sok z limonki, dokładnie mieszam tak żeby całość była idealnie pokryta marynatą. Wstawiam do lodówki na 60 minut (jeżeli zależy mi na czasie to skracam). Następnie mięso i cebule podsmażam aż straci surowość (ok. 10 - 15 minut) na średnim grzaniu. Wsypuję przyprawę curry, mieszam, dodaję drobno pokrojone liście mięty i podsmażam kolejne 3 minuty. Wlewam wcześniej przygotowany bulion warzywny i duszę przez kilka minut do zredukowania się nieco płynu. Jeżeli zamierzam danie podać ze śmietaną to teraz jest ten właściwy moment, za nim nastąpi finał, wlewam małą ilość sosu do kubeczka i hartuję z określoną ilością śmietany po czym przelewam ponownie zawartość do dania i mieszam. Podgrzewam ale nie doprowadzam do wrzenia. Zakręcam grzanie i podaję z ryżem (świetne połączenie). Do tego zestawu proponuję sałatkę z cukinii.
 
BULION WARZYWNY (BAZA)

- 1,5 l wody,
- 200g marchwi,
- 100g pietruszki (korzeń),
- 50g selera (korzeń),
- 50g pora,
- sól do smaku.
OPCJONALNIE
- cebula,
- gałązka lubczyku ogrodowego,
- kapusta włoska,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- ziarenka czarnego pieprzu.

WYKONANIE
Włoszczyznę bardzo starannie myję (por nacinam wzdłuż i wypłukuję pod bieżącą wodą każdy listek), obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach lub kroję w mniejsze kawałki. Wkładam do garnka, zalewam wodą i gotuję na średnim grzaniu przez ok. 50 - 60 minut. Doprawiam do smaku solą (nie należy przesadzić). W zależności od zastosowania wywar przecedzam lub pozostawiam z jarzynami. Wywar warzywny jest bazą, który swoje zastosowanie ma w innych zupach, w przyrządzaniu sosów, gulaszu, w duszeniu warzyw (np. warzywa do ryby po grecku) itd. Ja przygotowuję bulion warzywny w dwóch wariantach tzn. z samych jarzyn i z dodatkiem cebuli, lubczyku oraz ziaren ziela angielskiego i liścia laurowego. Przechowuję w specjalnych pojemniczkach w szufladach w zamrażarce i w zależności od zapotrzebowania - wykorzystuję.

SMACZNEGO!


3 komentarze:

  1. ciekawie wygląda:) chętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Miety do kurczaka jeszcze nie dodawałam...zapowiada sie ciekawie.

    OdpowiedzUsuń
  3. ale ciekawy przepis - chętnie wypróbuję!

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń