środa, 3 lipca 2013

WIŚNIOWY KISIEL NA BAZIE SOKU Z SOKOWNIKA

SKŁADNIKI:
- 400ml soku wiśniowego (ja wykorzystałam z produkcji domowej - z sokownika, ale to może być sok z kompotu, ewentualnie zakupiony w sklepie aczkolwiek zaznaczę, że najsmaczniejszy kisiel powstaje z soku wiśniowego z produkcji domowej - przepis na sok wiśniowy niżej),
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej.
- opcjonalnie: cukier (jeżeli jest taka potrzeba, ilości nie podam, sok wiśniowy z domowej produkcji jest słodki, zatem pominęłam ten składnik).

WYKONANIE
Sok wiśniowy (350ml) przelewam do rondelka i doprowadzam do wrzenia. W tym czasie do małej ilości zimnego soku (50ml) wsypuję skrobię ziemniaczaną i mieszam do uzyskania idealnej konsystencji. Oczywiście gdy podaję z cukrem to do soku i skrobi wsypuję określoną jego ilość. Gdy sok zagotuje się wlewam zawartość ze skrobią i mieszam, doprowadzam do ponownego zagotowania całości po czym wyłączam grzanie. W zależności do czego zastosuję przygotowany kisiel podejmuję dalsze kroki. Jeżeli planuję podanie w formie deseru to przelewam do salaterek/miseczek. Jeżeli planuję wiśniowy kisiel wykorzystać do ciast/tortu to odstawiam pod przykryciem do wystygnięcia. W dzisiejszej wersji moje zamierzenie schyla się ku tortowi zatem do tego celu wiśniowy kisiel zastosuję.

SOK WIŚNIOWY Z SOKOWNIKA

SKŁADNIKI:
- wiśnie,
- cukier,
- sokownik,
- duży garnek,
- buteleczki ze szkła po sokach takich jak: FRUGO/KUBUŚ/PYSIO itp. (warto buteleczki zbierać wcześniej lub poprosić o pełną integrację rodzinę/przyjaciół/znajomych.
 Przyjmuję zasadę: 1litr uzyskanego soku z sokownika = 0,5 kg cukru.

WYKONANIE
Opłukane wiśnie (z pestkami) wrzucam do sokownika i gotuje przez ok. godzinę. Czas gotowania zależy od rodzaju sokownika zatem należy uważnie przeczytać instrukcję. Przygotowany sok z sokownika przelewam do garnka, wsypuję cukier i doprowadzam do wrzenia. Tak gorącym sokiem napełniam umyte buteleczki, zakręcam. Odstawiam do przestygnięcia. Ja zazwyczaj mam bardzo duże ilości z myślą o sezonie zimowym zatem wstawiam do spiżarni. Sok jest bardzo zdrowy i smaczny. Sok wykorzystuję do deserów, do picia (rozcieńczony z wodą).

SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz