wtorek, 2 lipca 2013

SOS MIĘSNO - WARZYWNY DO RYŻU/SPAGHETTI

(Proporcje dla 3 - 4 osób)

SKŁADNIKI:
- 500g mięsa wołowego/wieprzowo - wołowego (wg uznania),
- puszka pomidorów (bez skórki),
- 150g cukinii,
- cebula dymka (ok.80g),
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 duży ząbek czosnku,
- świeże liście mięty (2 sztuki),
- 1/2 łyżeczki rozmarynu,
- 1/2 łyżeczki oregano,
- 1 łyżeczka soli morskiej,
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- 1 - 2 łyżki oleju z oliwą lub oleju.

WYKONANIE
Cebulę kroję w cienkie pióra, cukinię w cienkie plasterki - podsmażam na oleju z oliwą przez 4 minuty, dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę, następnie mięso i duszę pod przykryciem mieszając od czasu do czasu przez ok. 25 minut. Dodaję pomidory z puszki i duszę całość jeszcze przez kilka minut, następnie drobno pokrojone liście mięty oraz pozostałe dodatki smakowe. Sprawdzam smak, jeżeli mi odpowiada podaję z makaronem lub ryżem. Sos mięsno - warzywny polecam także z domowym makaronem (jajeczny - przepis niżej).

DOMOWY MAKARON (JAJECZNY)

SKŁADNIKI:
- 300g mąki pszennej,
- 3 duże jajka,
- 1/2 łyżeczki soli (morskiej).

WYKONANIE
Z podanych składników zagniatamy ręcznie ciasto lub wspomagamy się robotem wielofunkcyjnym (jeżeli zależy nam na czasie). Formuję w tzw. cygaro i dzielę na 2 części. Następnie na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowuję jedną część ciasta bardzo cieniutko, kroję w paski, następnie cienkie niteczki i to samo czynię z drugą częścią ciasta (warto mieć ostry nóż i wyostrzoną czujność - palce;)). Jeżeli zależy mi na dłuższych nitkach to rozwałkowany płat ciasta zwijam w rulon i przystępuję do krojenia. Tak przygotowany makaron wykorzystuję do bieżącego użytku i gotuję w osolonej wodzie lub podsypuję mąką i rozkładam na papierze do wysuszenia. U mnie makaron jajeczny najdłużej przeleżał 7 dni. Makaron jajeczny wykorzystuję do wszelkiego rodzaju zup: rosół z kury/rosół królewski/zupa pomidorowa/zupy warzywne/zupy owocowe, jako dodatek do mięsa, warzyw itd. Dla wzbogacenia smaku można dodać ulubionych ziół, można makaron także zabarwić np. kurkumą. Możliwości jest mnóstwo;)

SMACZNEGO!

2 komentarze:

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...