wtorek, 9 lipca 2013

ZUPA ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW Z MIĘTOWYM AKCENTEM

(Proporcje dla 2 - 4 osób)

SKŁADNIKI:
- 900g pomidorów obranych ze skórki,
- 80g cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- 550 - 650ml bulionu warzywnego - w zależności o jak gęstej konsystencji chcemy mieć zupę (przepis na bulion warzywny niżej),
- 4 listki świeżej mięty,
- 4 łyżki śmietany homogenizowanej 12% (z przeznaczeniem do zup) lub śmietany słodkiej 18%,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka miodu naturalnego,
- 3/4 łyżeczki soli morskiej,
- 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego, czarnego pieprzu,
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
- 1 łyżka oleju z oliwą,
- opcjonalnie: ryż, makaron - polecam domowy makaron jajeczny lub zacierkę (przepis niżej).

WYKONANIE
Do rondelka wlewam olej z oliwą, dodaję pokrojoną w drobną kostkę cebulę, następnie czosnek i przesmażam do wydobycia się aromatu z czosnku i cebuli po czym wrzucam pokrojone pomidory i duszę przez ok. 13 - 15 minut na średnim grzaniu. Wlewam przygotowany bulion warzywny i trzymam na małym grzaniu jeszcze przez 15 - 20 minut. Pod koniec tego czasu dodaję drobno pokrojone liście mięty. Przyszłą zupę miksuję blenderem. Wlewam małą ilość zupy do naczynka i hartuję śmietaną po czym ponownie przelewam do garnka z zupą. Zupy ze świeżych pomidorów już nie doprowadzam do wrzenia tylko mocno podgrzewam. Doprawiam do smaku wszystkimi wymienionymi dodatkami smakowymi (są to proporcje przypraw zaakceptowane przeze mnie i moją rodzinę zatem można ilość dodatków smakowych odejmować jak i dodawać). Podaję z ryżem lub ulubionymi makaronami.

SMACZNEGO!


BULION WARZYWNY (BAZA)
- 1,5 l wody,
- 200g marchwi,
- 100g pietruszki (korzeń),
- 50g selera (korzeń),
- 50g pora,
- sól do smaku.
OPCJONALNIE
- cebula,
- gałązka lubczyku ogrodowego,
- kapusta włoska,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- ziarenka czarnego pieprzu.

WYKONANIE
Włoszczyznę bardzo starannie myję (por nacinam wzdłuż i wypłukuję pod bieżącą wodą każdy listek), obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach lub kroję w mniejsze kawałki. Wkładam do garnka, zalewam wodą i gotuję na średnim grzaniu przez ok. 50 - 60 minut. Doprawiam do smaku solą (nie należy przesadzić). W zależności od zastosowania wywar przecedzam lub pozostawiam z jarzynami. Wywar warzywny jest bazą, który swoje zastosowanie ma w innych zupach, w przyrządzaniu sosów, gulaszu, w duszeniu warzyw (np. warzywa do ryby po grecku) itd. Ja przygotowuję bulion warzywny w dwóch wariantach tzn. z samych jarzyn i z dodatkiem cebuli, lubczyku oraz ziaren ziela angielskiego i liścia laurowego. Przechowuję w specjalnych pojemniczkach w szufladach w zamrażarce i w zależności od zapotrzebowania - wykorzystuję.

DOMOWY MAKARON (JAJECZNY)

SKŁADNIKI:
- 300g mąki pszennej,
- 3 duże jajka,
- 1/2 łyżeczki soli (morskiej).

WYKONANIE
Z podanych składników zagniatamy ręcznie ciasto lub wspomagamy się robotem wielofunkcyjnym (jeżeli zależy nam na czasie). Formuję w tzw. cygaro i dzielę na 2 części. Następnie na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowuję jedną część ciasta bardzo cieniutko, kroję w paski, następnie cienkie niteczki i to samo czynię z drugą częścią ciasta (warto mieć ostry nóż i wyostrzoną czujność - palce;)). Jeżeli zależy mi na dłuższych nitkach to rozwałkowany płat ciasta zwijam w rulon i przystępuję do krojenia. Tak przygotowany makaron wykorzystuję do bieżącego użytku i gotuję w osolonej wodzie lub podsypuję mąką i rozkładam na papierze do wysuszenia. U mnie makaron jajeczny najdłużej przeleżał 7 dni. Makaron jajeczny wykorzystuję do wszelkiego rodzaju zup: rosół z kury/rosół królewski/zupa pomidorowa/zupy warzywne/zupy owocowe, jako dodatek do mięsa, warzyw itd. Dla wzbogacenia smaku można dodać ulubionych ziół, można makaron także zabarwić np. kurkumą. Możliwości jest mnóstwo;)

 ZACIERKA TARTA

(Proporcje na 200g ciasta)

SKŁADNIKI:
- 1 jajko,
- 150g mąki pszennej,
- 1/4 łyżeczki soli.

WYKONANIE
Mąkę wsypuję na stolnicę, wbijam jajko, dodaję sól i zagniatam bardzo twarde ciasto, z trudem musi uginać się pod naciskiem palca. Następnie ścieram na tarce o dużych oczkach, lekko przesypując mąką, by kluseczki nie zlepiły się, wrzucam do gotującej się, osolonej wody i gotuję od momentu wypłynięcia ok. 2 minuty. Kluseczki można również ugotować bezpośrednio w zupie.

 ZACIERKA SKUBANA

SKŁADNIKI:
- 1 jajko,
- 150g maki pszennej,
- 1/4 łyżeczki soli,
- ok. 80 ml wrzącej wody (dolewać stopniowo i monitorować konsystencję ciasta - użyłam 80 ml).

WYKONANIE
Mąkę wsypuję na stolnicę, wbijam jajko, dodaję sól, wlewam stopniowo wodę i wyrabiam na gęste, elastyczne ciasto. Następnie skubię palcami zgrabne kluseczki, przesypując mąką by kluseczki nie zlepiły się, wrzucam do gotującej się, osolonej wody i gotuję od momentu wypłynięcia ok. 2 minuty. Kluseczki można również ugotować bezpośrednio w zupie.

1 komentarz: