wtorek, 16 lipca 2013

TARTA FRANCUSKA POD DELIKATNĄ PIERZYNKĄ Z JABŁKAMI

(Proporcje na formę o wym.23cm)

SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (ok.35x42cm),
- 500g jabłek pokrojonych w dowolny sposób np.w grubszą kostkę, plasterki itp.,
- 400g homogenizowanej, ukwaszonej śmietany 12%,
- 2 budynie waniliowe bez cukru (każdy na 1/2 l mleka),
- 100g cukru pudru,
- 16g cukru waniliowego,
- 2 duże jajka.

WYKONANIE
Przykrywam ciastem francuskim formę do tarty, brzegi odkrawam nożem (użyłam specjalnego do pizzy), dociskam lekko do formy, nakłuwam spód widelcem i odstawiam na chwilę na bok. Nagrzewam piekarnik do 170° C bez termoobiegu. Do miski wlewam śmietanę, wbijam całe jajka, wsypuję cukry oraz budynie w proszku. Mieszam trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji, pozbawionej grudek. Jabłka myję, obieram ze skórek, pozbawiam gniazd nasiennych, kroję w dowolne kształty. Dodaję do masy budyniowej i ponownie mieszam do połączenia. Przelewam do do formy, na ciasto francuskie. Wstawiam do nagrzanego piekarnika na ok. 35 minut. Odstawiam do przestygnięcia, wyciągam z formy, kroję i podaję.

SMACZNEGO!

1 komentarz: