niedziela, 7 lipca 2013

SAŁATKA Z POMIDORÓW, PAPRYKI I CZOSNKU

SKŁADNIKI:
- 200g papryki (wykorzystałam zieloną dla kolorystyki ale kolor nie jest tutaj istotny lecz zachowanie proporcji)
- 200g pomidorów,
- 1 duży ząbek czosnku,
- 1 - 2 łyżki bdb jakościowo oliwy z oliwek,
- 3/4 łyżeczki soli morskiej,
- 1/3 łyżeczki kolorowego pieprzu.

WYKONANIE
W tym przepisie wykorzystuję patelnię beztłuszczową ale gdybym takiej nie miała to wspomogłabym się w przygotowaniu warzyw 1 łyżką np. oleju z oliwą, oleju lub samej oliwy  (chociaż oliwy do samego smażenia nie stosuję, to wybór zastosowania tłuszczu pozostawiam każdemu indywidualnie). Zatem na patelnię wrzucam pozbawioną gniazd nasiennych, umytą, pokrojoną w kostkę (ok. 1 cm) paprykę i duszę od. 4 - 6 minut. Po tym czasie dokładam sparzone, pokrojone w kostkę pomidory oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Duszę całość ok. 2- 3 minuty. Ma to na celu żeby warzywa stały się miękkie aczkolwiek zachowały pewną chrupkość. Następnie doprawiam do smaku solą i pieprzem. Sałatka jest znakomita w podaniu w wersji na ciepło jak i na zimno. Oczywiście jeżeli chcemy uzyskać większą ilość sałatki to zwiększamy proporcje pamiętając o zachowaniu wagi niemal identycznej w stosunku do papryki i pomidorów.

SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. Miałam w czwartek gości na obiedzie i w ostatniej chwili sobie przypomniałam, że do jaskółczych gniazd nie mam żadnej sałatki czy surówki... Na szczęście internet przyszedł z pomocą i trafiłam na ten przepis- jest ekspresowy i ma tylko ogólnodostępne składniki. Sałatka wyszła rewelacyjnie a goście stwierdzili, że czekają na kolejne zaproszenia na obiadki :)

    OdpowiedzUsuń