czwartek, 18 lipca 2013

TARTA FRANCUSKA W DWÓCH SMAKACH (TRUSKAWKOWO- BANANOWA)

(Proporcje na formę o średnicy 23cm)

SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (ok.35x42cm),
- 350g - 400g bananów pokrojonych w talarki (owoce dowolne, ulubione: jagody, truskawki, borówki),
- serki DANIO 2x220g (XXL) o smaku truskawkowym,
- 220g śmietany homogenizowanej, ukwaszonej 12%,
- 50g cukru pudru,
-1 budyń śmietankowy (na 1/2 l mleka).

WYKONANIE
Przykrywam ciastem francuskim formę do tarty, brzegi odkrawam nożem (użyłam specjalnego do pizzy), dociskam lekko do formy, nakłuwam spód widelcem i odstawiam na chwilę na bok. Skrawki ciasta, które zostały mi wykorzystuję do dna formy wówczas spód ciasta będzie stabilniejszy lub układam na blasze i po upieczeniu posłużą dzieciom jak osobna przekąska. Nagrzewam piekarnik do 200° C i przygotowuję masę serową. Do miski dodaję serki, śmietanę, cukier puder, wsypuje budyń śmietankowy - trzepaczką mieszam do połączenia produktów. Odstawiam na bok. Podchodzę do budowy przyszłego ciasta. Na dnie układam plasterki owoców, wylewam masę serową. Wstawiam do nagrzanego piekarnika na ok. 50 minut. Wyłączam grzanie i przy uchylonych drzwiczkach piekarnika pozostawiam do całkowitego wystygnięcia. Tarta najlepiej smakuje w wersji schłodzonej. Idealna przekąska dla dzieci, które uwielbiają tak jak mój synek serki DANIO i ciasto francuskie:)

SMACZNEGO!

1 komentarz:

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...