środa, 17 lipca 2013

SZASZŁYKI DROBIOWE W MARYNACIE Z DODATKIEM MELONU

(Proporcje na 5 sztuk)

SKŁADNIKI:
- 600g filetu z kurczaka,
- 250g melona (waga dotyczy obranego, pokrojonego).
MARYNATA
- 1łyzka żurawiny (z przeznaczeniem do serów/mięs),
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 3/4 łyżeczki soli morskiej,
- 1/2 łyżeczki papryki pikantnej (jeżeli chcemy bardzo pikantnie - dodajemy więcej),
- 1/3 łyżeczki pieprzu.

WYKONANIE
Wszystkie składniki do przygotowania marynaty umieszczam w naczynku i mieszam do połączenia się produktów. Mięso pozbawione chrząstek, błonek, osuszone w ręczniku papierowym kroję w długie paski o szerokości ok. 1 - 2 cm. Wkładam do miski i wcieram marynatę. Wstawiam do lodówki na minimum 12 godzin lub na tyle czasu ile mogę  przeznaczyć - im dłużej tym lepiej. Melona kroję w duże kwadraciki. Przygotowuję długie wykałaczki, zanurzam w zimnej wodzie. Nakładam najpierw paski mięsa, tworząc tzw. harmonijkę, po czym do duetu dokładam kwadraty melona. Ja czyniłam to w ten sposób. Pasek filetu + 3 kwadraty melona i tak do samego końca. Melon ma być jak tytuł wskazuje dodatkiem. Dominuje mięso drobiowe. Układam na tacce, następnie na ruszcie na ok. 10 - 15 minut (wszystko zależy od grilla, każdy jest inny). Po nałożeniu szaszłyki skrapiam dodatkowo oliwą.

SMACZNEGO!

2 komentarze: