piątek, 19 lipca 2013

CIASTO SEROWO - MAKOWE (KLASYKA)

(Proporcje na formę o wym. 25x40cm)

CIASTO KRUCHE
- 300g mąki pszennej,
- 130g cukru,
- 100g masła,
- 2 duże jajka,
- 1 stołowa łyżka kwaśnej śmietany 12%,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Wszystkie produkty przeznaczone na ciasto zagniatam, wykładam do przygotowanej formy. Nakłuwam widelcem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200° C na 20 minut.

MASA SEROWA
- 1 kg sera trzykrotnie zmielonego,
- 250g cukru,
- 120g masła,
- 5 dużych jajek,
- 1 budyń śmietankowy (na 1/2 l mleka),
- sok z 1 cytryny,
- opcjonalnie : rodzynki (w dzisiejszym wykorzystaniu przepisu - pominęłam).
Ubijam jajka z cukrem na puch, dodaję pokrojone w kostkę masło o temp. pokojowej, następnie stopniowo dodaję ser i delikatnie mieszam, wsypuje budyń oraz wlewam świeżo wyciśnięty sok z cytryny - mieszam do połączenia się wszystkich produktów.

MASA MAKOWA
- 500g maku,
- 300g cukru,
- 200 - 350g bakalii (ilość wg uznania, orzechy, migdały, śliwki, rodzynki, morele, żurawina, skórka pomarańczowa itd),
- 16g cukru waniliowego,
- 3 duże jajka,
- aromat migdałowy,
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej.
Ubijam jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodaję dwukrotnie zmielony mak (wcześniej zaparzony), następnie wsypuje skrobię, wlewam aromat i na końcu wrzucam wcześniej przygotowane bakalie.

BUDOWA CIASTA
Na ostudzone kruche ciasto wykładam masę makową, wyrównuję całą powierzchnię po czym wykładam masę serową. Tak zakończone finalnie ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika do 180° C na ok. 80 - 90 minut. Upieczone pozostawiam do całkowitego wystygnięcia. Ciasto jest najlepsze do podania na drugi dzień;)

SMACZNEGO!

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam to ciasto,pięknie pani wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z pewnością skorzystam z tego przepisu,ser i mak akurat kupiłam w Lidlu więc jutro je upiekę.Wygląda super.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha, takie świąteczny wypiek w środku lata! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za miłe komentarze;)
    Pozdrawiam - A.P.D.S!

    OdpowiedzUsuń