poniedziałek, 22 lipca 2013

PIEROŻKI FRANCUSKIE Z PAPIERÓWKĄ

(Proporcje na ok. 22 sztuk)

SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (ok.35x42cm),
- 200g papierówki,
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 12%,
- 4 łyżki cukru gruboziarnistego,
- 16g cukru waniliowego.

WYKONANIE
Do pojemniczka wsypuję cukier, cukier waniliowy - mieszam. Papierówki myję, obieram ze skórek, pozbawiam gniazd nasiennych, kroję w małe kawałki. Rozwijam ciasto francuskie, posypuję cukrem (1/2 tego co jest w pojemniczku). Z ciasta francuskiego wycinam szklanką koła, nakładam jabłka, zlepiam brzegi, układam na blasze wyłożonej papierem lub matą silikonową. Smaruję śmietaną, posypuję pozostałym cukrem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200° C na ok. 10 -15 minut (do zezłocenia).
Po upieczeniu wykładam na kratkę do wystygnięcia.

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz