wtorek, 23 lipca 2013

KALAFIOR ZAPIEKANY W PIERZYNCE ŚMIETANOWO - SEROWEJ

SKŁADNIKI:
- kalafior,
- 200g dowolnego, startego żółtego sera,
- 130g fety (użyłam o najniższej zawartości tłuszczu),
- 250g śmietany 12% lub 18% (standardowy kubeczek, kalafior przygotowywałam z dodatkiem śmietany słodkiej jak i zarówno kwaśnej - w obu wariantach potrawa smaczna),
- 1 duże jajko,
- 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
- 1 łyżeczka masła,
- opcjonalnie: drobno pokrojony szczypiorek.

WYKONANIE
Kalafior gotuję na pół twardo. Naczynie żaroodporne smaruję masłem. Do pojemnika blendera  wlewam śmietanę, dodaję fetę, wbijam jajko i miksuję na gładką konsystencję. Przelewam do miski, dodaję starty ser, szczypiorek oraz pieprz  (sól pomijam, ser feta jest słony). Mieszam do połączenia składników. Odsączone różyczki kalafiora układam w naczyniu, polewam masą śmietanowo - serową. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C na ok. 30 - 40 minut.

SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Zawsze jem kalafior z masłem i bułką tartą - chętnie urozmaicę wykorzystam Twój pomysł dla odmiany :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł na kalafior:)

    OdpowiedzUsuń