sobota, 13 lipca 2013

CYNAMONOWE Z IMBIREM I BANANAMI PRZEŁOŻONE MASĄ CZEKOLADOWĄ

(Proporcje na formę o wym.30x24cm)

SKŁADNIKI:
- 3 duże jajka,
- 180g cukru,
- 70g skrobi ziemniaczanej,
- 230g mąki pszennej,
- 100g masła,
- 8g cukru waniliowego,
- 80ml mleka,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 12%,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 solidna łyżeczka cynamonu,
- 1/2 łyżeczki imbiru,
- szczypta soli.

 DODATKOWO
- 300g świeżych bananów (waga bez skórki) + 1 solidna łyżeczka cynamonu,
- ok. 10 stołowych łyżek masła czekoladowego lub konfitury z czereśni - słodki rarytas (przepis niżej - słodki rarytas z czereśni nadaje świetny smak).

 MASA CZEKOLADOWA
- 400ml mleka,
- 1 budyń czekoladowy (na 1/2 litra mleka),
- 80g masła,
- 200ml śmietanki 30%,
- 4 łyżki stołowe cukru,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1/2 łyżeczki imbiru,
- 1 stołowa łyżka żelatyny + 50ml gorącej wody.

WYKONANIE
Banany obieram, kroję w plasterki i skrapiam sokiem z cytryny. Odkładam na bok i za chwilę do nich wrócę. Wbijam jajka, wsypuję cukier, cukier waniliowy, dodaję masło pokrojone w kostkę i wszystko ucieram przez kilka dobrych minut mikserem. Następnie wsypuję wszystkie składniki suche (mąkę pszenną, skrobie, cynamon, imbir, proszek, sodę, sól). Na końcu wlewam śmietanę i mleko. Mieszam do idealnego połączenia się produktów. Tak przygotowaną masę przekładam do wcześniej przygotowanej formy, na wierzchu układam plasterki bananowe, które posypuję cynamonem (1 łyżeczka) i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C na ok. 40 - 50 minut, do suchego patyczka. Ciasto pozostawiam po upieczeniu do wystygnięcia a sama w tym czasie przygotowuję masę czekoladową.
Gotuję budyń czekoladowy wg instrukcji na opakowaniu lecz z mniejszą ilością mleka (400ml) i 4 łyżkami cukru. Do naczynka, w którym rozprowadzam budyń (w małej ilości zimnego mleka) wsypuję także cynamon, imbir i cukier. Gotowy budyń odstawiam do przestygnięcia. Ucieram z masłem o temperaturze pokojowej. Ubijam śmietankę, dodaję stopniowo budyń i kontynuuję pracę mikserem na małych obrotach. Ubita śmietana musi się bardzo szybko połączyć z budyniem bez długiego miksowania. Na końcu wlewam żelatynę. Ciasto przekrawam na 2 części. Ja przekroiłam na 2 nierówne - takie było zamierzenie.
Cieńszą warstwę ciasta wkładam do formy, następnie rozprowadzam konfiturę z czereśni - słodki rarytas (ew. masło czekoladowe), na to masę czekoladową i drugą warstwę ciasta z bananami. Wstawiam do lodówki do schłodzenia na ok. godzinę. Po czym kroję i podaję;)

SMACZNEGO!


KONFITURA Z CZEREŚNI - SŁODKI RARYTAS

(Proporcje na 2 słoiczki o poj. 250ml)

SKŁADNIKI:
- 500g czereśni (umytych, pozbawionych szypułek, pestek),
- 100g cukru,
- 100g gorzkiej czekolady (np. WEDEL),
- 100g rodzynek,
- 3 krople aromatu rumowego (ma wzbogacić smak, nie zdominować).

WYKONANIE
Czereśnie smażę z cukrem, gdy zacznie gęstnieć dorzucam rodzynki i kontynuuję smażenie, na kilka minut przed końcem dokładam połamaną gorzką czekoladę i dodaję krople aromatu. Konfiturę mieszam do rozpuszczenia się czekolady. Zakręcam grzanie, przelewam do przygotowanego wcześniej naczynia i pozostawiam do wystygnięcia. Przygotowanie konfitury z takiej proporcji składników zajmuje mi ok. 30 minut.

2 komentarze: