sobota, 27 lipca 2013

SERNIK NESCAFE (Z KROPLĄ RUMU POKRYTY BEZĄ)

PYSZNY KAWOWY SERNIK O AKSAMITNEJ KONSYSTENCJI W DUECIE Z BEZĄ. ZASPOKOI NAJBARDZIEJ WYMAGAJĄCE PODNIEBIENIE. LATEM - NAJLEPSZY SCHŁODZONY.
NIE ZNAM OSOBY, W KTÓRĄ PRZEPIS NIE TRAFIŁ. JEST PO PROSTU BOSKI:))

(Proporcje na formę o średnicy 24cm)

MASA SEROWA
- 1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu,
- 280g cukru,
- 120g masła,
- 100ml mleka,
- 3 duże jajka,
- 2 stołowe łyżki kawy NESCAFE CLASSIC,
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
- ok. 5 kropli rumu.

WARSTWA BEZOWA
- 3 białka,
- 140g cukru,
- 1 stołowa łyżka skrobi ziemniaczanej.

WYKONANIE
Zaczynam od trzykrotnego zmielenia twarogu. Do miski wbijam jajka, wsypuje cukier, dodaję masło - ucieram. Następnie stopniowo dodaję zmielony twaróg. W następnej kolejności wsypuję skrobię, kawę cały czas ucierając wlewam mleko oraz rum. Całość mieszam do połączenia wszystkich produktów.
Tak przygotowaną masę serową wylewam do formy i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C bez termoobiegu na. ok 30 minut. W trakcie tego pieczenia ubijam białka na sztywną pianę i stopniowo wsypuję cukier. Na samym końcu dodaję skrobię ziemniaczaną.
Po 30 minutach pieczenia otwieram piekarnik i ostrożnie żeby nie doprowadzić do poparzenia wykładam na wierzch sernika pianę z białek. Rozprowadzam równo po całej powierzchni i wstawiam na ok. 25 minut ponownie do piekarnika.
Po upieczeniu pozostawiam do wystygnięcia.
Nadmienię, iż można sernik przygotować ze spodem z kruchego ciasta, wówczas będzie wyższy. Na dzisiejszą okazję pominęłam - prośba była bez spodu:)

SMACZNEGO!

5 komentarzy:

  1. Mniaaam musi być pyszny :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o, ale super! kawowy i do tego pod bezą. :]

    OdpowiedzUsuń
  3. sernik kawowy, z bezą na dokładkę - musi być pyszny

    OdpowiedzUsuń
  4. świetnie wygląda:) chętnie bym zjadła sernik:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję wszystkim za b. miłe komentarze. Sernik b.pyszny - brak słów by to wyrazić.
    Zachęcam do wypróbowania przepisu, podpowiem iż zdecydowanie lepszy jest na cieniutkim krótkim spodzie wykonanym z ciastek i masła lub wypróbowanego (własnego)przepisu na kruche ciasto:)
    Pozdrawiam serdecznie - A.P.D.S!:))

    OdpowiedzUsuń

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...