sobota, 20 lipca 2013

OGÓRKI W ZALEWIE MUSZTARDOWEJ (NA ZIMĘ)

(Proporcje na ok. 6 słoiczków o poj. 300ml)

SKŁADNIKI:
- 2 kg obranych ogórków,
- ziele angielskie,
- ziarna czarnego pieprzu,
- liście laurowe.
Na każdy słoik 2 kulki ziela angielskiego, 2 ziarna pieprzu czarnego, ziarnistego, 1 liść laurowy.
ZALEWA
- 1 litr wody,
- 400ml octu,
- 400g cukru,
- 3 łyżki stołowe musztardy,
- 4 płaskie, stołowe łyżki soli kamiennej, spożywczej.

WYKONANIE
Zaczynam od  przygotowania słoików. Następnie przygotowuję zalewę. Wszystkie składniki umieszczam w odpowiednio dużym garnku (woda + cukier + sól + musztarda + ocet - w takiej kolejności) i zagotowuję mieszając do rozpuszczenia się cukru i soli. Słoiki napełniam połówkami ogórków, do każdego słoika wrzucam po 2 ziarna pieprzu i po 2 ziarna ziela angielskiego oraz 1 liść laurowy. Zalewam zalewą, zakręcam i pasteryzuję 10 minut.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz