piątek, 19 lipca 2013

PLACKI Z CUKINII (Z SEREM)

(Proporcje na ok. 20 sztuk)

SKŁADNIKI:
- 600g cukinii,
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej,
- 1 duże jajko,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/2 łyżeczki soli morskiej,
- 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- olej/olej z oliwą/smażenie beztłuszczowe,
- ręcznik papierowy,
- opcjonalnie: 200g żółtego, startego sera,

WYKONANIE
Cukinie myję odcinam końce i ścieram na tarce o dużych lub małych oczkach (wybrałam duże). Odstawiam na ok. 10 minut po czym zlewam nadmiar zgromadzonego płynu. Do cukinii wsypuję skrobię, wbijam całe jajko, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, jeżeli placki planuję z serem to również dodaję, doprawiam dodatkami smakowymi. Mieszam do połączenia się składników. Smażę na rozgrzanej patelni z dwóch stron, jeżeli smażenie przebiegło na tłuszczu to odsączam na papierowym ręczniku. Podaję w wersji pierwotnej lub z ulubionymi sosami. Placki z cukinii są zdecydowanie delikatniejsze od placków ziemniaczanych ale również bardzo smaczne;) Polecam.

SMACZNEGO!

1 komentarz:

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...