sobota, 13 lipca 2013

KIEŁBASIANE TALARKI Z CUKINIĄ W SOSIE CURRY

(Proporcje dla 2 - 3 osób)

SKŁADNIKI:
- 500g bdb kiełbasy (wykorzystałam domową ze "świniobicia", gdybym nie miała to np.śląska, ze świniobicia np. z firmy BUKAT - z tej firmy jest db doprawiona, inna),
- 200g cukinii,
- 60g czerwonej cebuli (średnia cebula),
- 1 łyżeczka sosu sojowego (ciemny),
- 2 łyżki curry (np. PRYMAT),
- 120ml bulionu warzywnego (przepis niżej),
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka masła + 1 łyżeczka oleju,
- opcjonalnie: 1 łyżka homogenizowanej śmietany np.12% z przeznaczeniem do zup.

WYKONANIE
Obraną wędlinę kroję w talarki, cebulę w pióra, cukinię w pół talarki. Na patelni łączę oba rodzaje tłuszczu, wrzucam wędlinę i podsmażam na rumiano z każdej strony .Wlewam łyżeczkę sosu sojowego, chwilę jeszcze podsmażam po czym dokładam cebulę i cukinię. Wsypuję curry, całość dokładnie mieszam do połączenia się produktów. Wlewam bulion warzywny i pozostawiam do wrzenia. W małej ilości zimnej wody lub zimnego bulionu warzywnego rozprowadzam skrobię, przelewam zawartość do mojego przyszłego dania.  Mieszam, ponownie doprowadzam do wrzenia, wyłączam grzanie.
Podaję z pieczywem - świetne będę bułeczki do zupy (przepis niżej).
Jest to bardzo szybkie, proste i sycące danie, adekwatne do "zabieganych dni", świetne do podania w sezonie wakacyjnym kiedy liczba potencjalnych wyjadaczy zdecydowania mniejsza i nie ma potrzeby przygotowywania pracochłonnych dań obiadowych. Polecam;)

SMACZNEGO!

 
BUŁECZKI DO ZUPY

SKŁADNIKI:
- 25 dag mąki pszennej,
- 1/3 szkl. słonecznika (200ml),
- pół szkl. wody (250ml),
- 2 dag świeżych drożdży,
- 1 mała cebula,
- pół topionego serka gouda (50g),
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/3 łyżeczki papryki węgierskiej,
- 1/3 łyżeczki soli.

WYKONANIE:
Drożdże i serek topiony rozpuszczam w letniej wodzie, cebulę pokrojoną w kostkę smażę na naoliwionej patelni. Do mąki wsypuję słonecznik, dodaję majeranek, paprykę, zioła prowansalskie, sól, przepuszczony przez praskę czosnek i przysmażoną cebulę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączę i wyrabiam. Zostawiam do wyrośnięcia. Dłonie posypuję mąką i nabieram jedną łyżkę ciasta, formuję bułeczkę. Wierzch smaruję wodą i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C z termoobiegiem na ok. 15 - 20 min.

BULION WARZYWNY (BAZA)

SKŁADNIKI:
- 1,5 l wody,
- 200g marchwi,
- 100g pietruszki (korzeń),
- 50g selera (korzeń),
- 50g pora,
- sól do smaku.
OPCJONALNIE
- cebula,
- gałązka lubczyku ogrodowego,
- kapusta włoska,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- ziarenka czarnego pieprzu.

WYKONANIE
Włoszczyznę bardzo starannie myję (por nacinam wzdłuż i wypłukuję pod bieżącą wodą każdy listek), obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach lub kroję w mniejsze kawałki. Wkładam do garnka, zalewam wodą i gotuję na średnim grzaniu przez ok. 50 - 60 minut. Doprawiam do smaku solą (nie należy przesadzić). W zależności od zastosowania wywar przecedzam lub pozostawiam z jarzynami. Wywar warzywny jest bazą, który swoje zastosowanie ma w innych zupach, w przyrządzaniu sosów, gulaszu, w duszeniu warzyw (np. warzywa do ryby po grecku) itd. Ja przygotowuję bulion warzywny w dwóch wariantach tzn. z samych jarzyn i z dodatkiem cebuli, lubczyku oraz ziaren ziela angielskiego i liścia laurowego. Przechowuję w specjalnych pojemniczkach w szufladach w zamrażarce i w zależności od zapotrzebowania - wykorzystuję.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz