WIANUSZKI DROŻDŻOWE Z MIODEM

  W letniej porze gdy jest bardzo gorąco i nie mamy ochoty na odpalenie piekarnika najlepszym rozwiązaniem  są desery podane na zimno typu: lody , sorbety, owoce z bitą śmietaną itd.
  Kiedy mamy małe dzieci, których rączki sięgają do domowych puszek w poszukiwaniu przekąsek/słodyczy takie wianuszki z miodem są odpowiednim rozwiązaniem. Wystarczy zwiększyć proporcje, upiec większą ilość i przy odpowiednim przechowaniu mamy na parę dni.
(Proporcje na ok. 30 - 35 sztuk)

SKŁADNIKI:
- 300g mąki pszennej,
- 30g cukru pudru,
- 8g cukru waniliowego,
- 80g masła,
- 30g świeżych drożdży,
- 100ml maślanki naturalnej,
- 1 żółtko,
- 1 łyżka płynnego miodu,
- opcjonalnie: gruboziarnisty cukier do posypania/suchy mak.

WYKONANIE
Do maki wsypuję wszystkie składniki suche, dodaję żółtko, masło pokrojone w kostkę. Drożdże rozcieram w maślance i przelewam do pozostałych składników.
Odrywam małe części i z każdej toczę wałeczek cieńszy niż ołówek o dł. ok. 50cm. Z części wałeczka ok. 20 cm formuję kółeczko a pozostałe ok. 30 cm przeznaczam na owinięcie kółka w taki sposób, żeby powstał wianuszek.
Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Każdy wianuszek smaruję miodem. Posypuję gruboziarnistym cukrem, makiem - wg uznania lub pozostawiam w wykonaniu pierwotnym (posmarowane tylko miodem). Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170° C z termoobiegiem na ok. 15 minut.
Po upieczeniu wykładam na kratkę do wystygnięcia.

SMACZNEGO!

Komentarze

  1. Ślicznie wyszły, wszystkie takie dopracowane.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję Olko...nie przykładałam się do ich perfekcyjnego wyglądu ale wyszły bardzo zgrabne (jak określa to moje dziecko).
    Nic skomplikowanego i do tego bardzo smaczne - zwłaszcza gdy są świeże:)
    Dziękuję za komentarze i pozdrawiam:)
    A.P.D.S!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

KREM JAJECZNY DO TORTU

SOK WIŚNIOWY Z SOKOWNIKA (NA ZIMĘ)

KOPYTKA Z BIAŁYM SEREM