środa, 10 lipca 2013

KOKTAJL MLECZNO - PORZECZKOWY

(Proporcje dla 6 osób)

SKŁADNIKI:
- 1 litr mleka 2%,
- 8 stołowych łyżek cukru,
- 600g czerwonej porzeczki,
- opcjonalnie: cukier waniliowy (1/2 łyżeczki dla wzbogacenia smaku, nie jego zdominowania).

WYKONANIE
Przygotowane porzeczki umieszczam w pojemniku blendera, wsypuję cukier, wlewam mleko i miksuję do pożądanej konsystencji. Przelewam do schłodzonych szklanek. Podaję.

SMACZNEGO!

4 komentarze:

  1. Wygląda znakomicie, a czy można go zrobić z czarnych lub białych porzeczek i czy będzie miał podobny smak?
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Justynko dziękuję za miłe słowa:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Do Anonimowego.
    Nigdy nie robiłam z białych porzeczek. Z czarnych...też nie, poza konfiturą i sokami. Czarne porzeczki mają charakterystyczny smak i w połączeniu z nabiałem mogą nie każdemu odpowiadać. Dla mnie czarne porzeczki są widziane w sokach i konfiturach ale proszę zaryzykować, może smak będzie odpowiadał:)
    Pzdr. A.P.D.S!

    OdpowiedzUsuń