sobota, 27 lipca 2013

SAŁATKA KALAFIOROWA W MAJONEZIE Z DODATKIEM KOPERKU

(Proporcje dla 3 - 5 osób)

SKŁADNIKI:
- duży kalafior,
- 150ml majonezu,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- drobno pokrojony koperek (ilość wg uznania, proponowana ilość 2 łyżki)
- 3/4 łyżeczki soli morskiej,
- 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu (np. kolorowy).

WYKONANIE
Kalafior gotuję do miękkości (nie rozgotowuję), dzielę na drobne  różyczki i odstawiam do wystygnięcia. W osobnym naczyniu łączę majonez, śmietanę, drobno pokrojony koperek oraz przyprawy.  Zawartość wlewam do kalafiora i delikatnie mieszam. Sałatkę podaję po przygotowaniu lub po konkretnym schłodzeniu.

SMACZNEGO!

1 komentarz: