czwartek, 18 lipca 2013

KURCZAK Z KUKURYDZĄ W CIEŚCIE POMIDOROWYM

(Proporcje na ok. 20 sztuk)

SKŁADNIKI:
- świeży pomidor (200g),
- 300g filetu z kurczaka,
- 200g kukurydzy konserwowej,
- 300g mąki pszennej,
- 15g świeżych drożdży,
- ok. 100ml mleka,
- 1 duże jajko,
- 2 stołowe łyżki kwaśnej śmietany,
- 1 łyżeczka soli morskiej,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1/3 tymianku,
- 1/4 pieprzu cayenne,
- olej/ oliwa/ smażenie beztłuszczowe.

WYKONANIE
To jest  naprawdę bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie, świetne dla zabieganych, domowych kucharzy. Zatem zaczynam od przygotowania mięsa, umyte pozbawiam  błonek, chrząstek po czym kroję w kostkę (ok. 1cm). Kukurydzę odsączam na sicie po czym z mięsem odstawiam na bok. W tym czasie do robota wielofunkcyjnego wrzucam drobno pokrojonego pomidora, obranego ze skórki (wcześniej sparzyłam dla łatwiejszego ściągnięcia tej skórki). Miksuję. Następnie wsypuję do robota mąkę, wkruszam drożdże, wbijam jajko, wsypuję wszystkie dodatki smakowe, wlewam mleko i śmietanę Uruchamiam robota i wyłączam dopiero po uzyskaniu pożądanej, gładkiej konsystencji. Wsypuję kukurydzę z kurczakiem. Mieszam do połączenia produktów. Tak przygotowane ciasto odstawiam na jakieś 20 minut. Na rozgrzanej patelni smażę nie za duże placuszki z każdej strony na złocisty kolor. Jeżeli do ich przygotowania użyłam tłuszczu to odsączam z jego nadmiaru na papierowym ręczniku. Podaję z sałatką warzywną, ulubionymi sosami lub z homogenizowaną, ukwaszoną śmietaną 12%.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz