poniedziałek, 15 lipca 2013

ZAWIJAŃCE ZE SZPINAKIEM, SEREM W CHRUPIĄCEJ PANIERCE

(Proporcje na ok. 12 sztuk)

SKŁADNIKI:
- 600g mięsa mielonego (użyłam wołowo - wieprzowe),
- 1 jajko,
- płaska łyżeczka musztardy,
- 1 łyżeczka sosu sojowego (ciemny),
- 3/4 łyżeczki soli morskiej,
- 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu,
- bułka namoczona w wodzie/mleku i odciśnięta.
Do mięsa dodaję wszystkie produkty i wyrabiam na jednolitą konsystencję. Odstawiam do przegryzienia na ok. 40 minut. Jeżeli bardzo zależy mi na czasie to oczywiście pomijam ten czas i przeznaczam tyle ile mogę.

NADZIENIE
- 450g mrożonego szpinaku,
- 100g startego żółtego sera,
- 2 łyżki masła,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 łyżeczka soli morskiej drobnej,
- 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu.
W rondelku wrzucam masło i rozpuszczam po czym dodaję mąkę - mieszam. Wrzucam kawałki/kulki szpinaku i duszę na średnim grzaniu do czasu, aż wyparuje woda. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, starty ser, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Odstawiam do przestygnięcia.

PANIERKA
- 2 szkl. (poj. 250ml) płatków kukurydzianych,
- 1 łyżeczka słodkiej/pikantnej  papryki,
- 1 łyżeczka ulubionych ziół (użyłam bazylii),
Wszystkie składniki na panierkę umieszczam w robocie wielofunkcyjnym i miksuję na tzw. mąkę kukurydzianą. Wsypuję na płaski talerz przeznaczony do panierowania mięsa.

Przystępuję do finalnego wykonania. Nabieram masę mięsną (ok. 1 - 2 łyżki), formuję tzw. prostokąt, nakładam łyżkę szpinaku z serem i zwijam jak roladę. I tak postępuję aż do wyczerpania masy mięsnej i farszu szpinakowo - serowego. Obtaczam w przygotowanej panierce i smażę z dwóch stron na nie za dużym grzaniu. Odsączam na ręczniku papierowym. Podaję z opieczonym pieczywem, frytkami, kuleczkami ziemniaczanymi (przepis niżej), z purre ziemniaczanym (przepis niżej) itp.

SMACZNEGO!

1 komentarz: