piątek, 1 marca 2013

MAZUREK Z MASĄ KRÓWKOWĄ, POLANY POLEWĄ

(Proporcje na formę o wym.24x28cm)

SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 350g mąki luksusowej,
- 160g masła,
- 50g cukru pudru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
- 2 żółtka,
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia.

POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
- 4 łyżki masy krówkowej(użyłam z firmy GOSTYŃ),
- lukier z cukru pudru(zrobiłam bardzo gęsty, używając 8 łyżek cukru pudru, dolewając stopniowo wodę),
- do dekoracji: rodzynki, żurawina, płatki migdałów, skórka pomarańczowa,
- polewa czekoladowa(przepis niżej).

POLEWA CZEKOLADOWA
- 4 łyżki cukru pudru,
- 3 łyżki zimnej wody,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka mąki pszennej(dodać na końcu),
- 1 łyżka kakao.
W garnuszku rozpuszczam masło, dodaję cukier, wodę , kakao i mieszam. Na końcu dodaję mąkę.


WYKONANIE
Z podanych składników zagniatam ciasto, formuję kulę i wstawiam na godzinę do lodówki. Odkładam małą część ciasta na tzw.wałeczki a pozostałą częścią wykładam dno blachy. Formuję wałeczki i przyklejam do brzegów ciasta. Nakłuwam widelcem i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C na 15-20 minut. Gdy mazurek przestygnie, smaruję jego wierzch masą krówkową. Następnie polewam wg uznania polewą czekoladową i lukrem. Można zdecydować się na jedną polewę. Dekoruję rodzynkami, żurawiną, skórką pomarańczową i migdałami. Gotowe:)

MÓJ KOMENTARZ
Mazurek z masą krówkową to moja druga  propozycja, którą warto wypróbować. Jest słodki co cieszy domowych łasuchów. Mazurki ozdabiamy według własnego pomysłu i koncepcji, najczęściej są to motywy świąteczne.

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...