wtorek, 12 marca 2013

KREM Z DYNI Z NUTĄ POMARAŃCZY

(Proporcje dla 1 - 2 osób)

SKŁADNIKI:
- 500g dyni (zważonej po obraniu i usunięciu nasion),
- 150g marchewki pokrojonej na plasterki,
- 20g skórki z pomarańczy,
- 0,5 szkl wody,
- 300 ml mleka,
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatałowej,
- 0,5 łyżeczki cukru waniliowego,
- 1 łyżka naturalnego miodu.

WYKONANIE
Marchewkę, dynię zalewam wodą i gotuję do miękkości razem ze skórką z pomarańczy. Następnie skórkę wyciągam i blenderem rozdrabniam, dodaję do gorącego mleka. Wsypuję cukier waniliowy,  gałkę muszkatałową oraz miód. Całość zagotowuję. Krem z dyni z nutą pomarańczy podaję z zacierką lub bez. Jest to delikatne, pyszne, idealne danie dla dzieci - wręcz bardzo uwielbiane przez mojego synka do tego stopnia, że dynię specjalnie dla niego zamroziłam:)

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...