SKŁADNIKI:
- 3szkl. mleka 3,2%,
- 2 łyżki kakao,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 4 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 200ml śmietanki 30%,
- 4 łyżki mrożonych jagód (użyłam na prośbę).
WYKONANIE
Przygotowuję cztery pucharki/miseczki o poj.200ml. W 0,5 szklanki zimnego mleka rozprowadzam mąkę ziemniaczaną, kakao. Żółtka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na jednolitą, jasną konsystencję. Wlewam do masy żółtkowej mleko z mąką i kakao. Zagotowuję 2,5 szklanki mleka. Zdejmuję garnek z ognia, wlewam masę jajeczno - czekoladową i energicznie mieszam. Gotuję na małym ogniu do uzyskania gęstej, budyniowej konsystencji. Przelewam do przygotowanych pucharków. Odstawiam do przestygnięcia. Ubijam porządnie schłodzoną śmietankę. Nakładam po 2 - 3 łyżki na każdej porcji deseru. Ja dodatkowo zaserwowałam z jagodami. Gotowe:)
MÓJ KOMENTARZ
Aksamitny deser o smaku czekoladowym idealnie dopełnia się z bitą śmietaną. W moim domu uwielbiany przez dzieci:) Warto podjąć się przygotowania deseru - mamy pewność, że nie ma w nim konserwantów.
SMACZNEGO!
Wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuń... i taki faktycznie był, 14-miesięczny synek zrobił "awanturę" po zakończeniu konsumpcji - porcja okazała się dla niego niewystarczająca! Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńmmmmm... zjadlo by sie taki :D
OdpowiedzUsuńWlasnie go robie...:D Dopisze pozniej jaki byl
OdpowiedzUsuńReeeewweelaacjaa
UsuńCieszę się, że smakowało:))
OdpowiedzUsuńA zrobisz przepis na waniliowy , lub truskawkowy ?
OdpowiedzUsuńwłaśnie go zajadam tylko bez korony też pycha ..............*.*
OdpowiedzUsuń