poniedziałek, 18 marca 2013

SERNIK SKUBANY

(Proporcje na formę o wym.35x42cm)

SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 400g mąki pszennej,
- 200g margaryny,
- 3 łyżki kakao,
- 2 łyżki kwaśniej śmietany,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 żółtko,
- 1szkl cukru.
DODATKOWO 200g wiśni w spirytusie.

SKŁADNIKI NA SER:
- 1kg dobrego jakościowo sera,
- 4 jajka,
- 400g cukru,
- 2 łyżki kartoflanki,
- 5 łyżek margaryny,
- 1 olejek waniliowy.

WYKONANIE
Przygotowuję formę. Ser i pozostałe składniki łączę następnie dodaję ubitą pianę z białek - delikatnie mieszam. Podane składniki na ciasto zagniatam i dzielę na 2 części. Pierwszą wykładam na blachę- ciasto nakłuwam widelcem, układam wiśnie, następnie wykładam masę serową i skubię drugą część ciasta. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na ok.60 -70 minut. Upieczony sernik polewam polewą czekoladową(przepis niżej).

POLEWA CZEKOLADOWA
- 4 łyżki cukru pudru,
- 3 łyżki zimnej wody,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka mąki pszennej(dodać na końcu),
- 1 łyżka kakao.
W garnuszku rozpuszczam masło, dodaję cukier, wodę , kakao i mieszam. Na końcu dodaję mąkę.

SMACZNEGO!




3 komentarze:

  1. O mniam, smak dzieciństwa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smaki dzieciństwa zostają w pamięci na stałe i fajne jest to, gdy wracamy w swoim dorosłym życiu do domu rodzinnego i przez chwilę podają nam to samo co kiedyś - ogólnie fajnie być ciągle dzieckiem!:-) Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  2. Taki sernik w łatki :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...