(Proporcje ok.25 szt.)
SKŁADNIKI:
- 1 szkl.(poj.200ml) mąki pszennej lub orkiszowej,
- 0,5 szkl.(poj.200ml) zmielonych orzechów włoskich,
- 0,5 szkl.(poj.200ml) otrąb pszennych,
- 1 duże jajko,
- 4 łyżki naturalnego miodu.
WYKONANIE
Nagrzewam piekarnik do 170°C. Przygotowuję blachę, na której planuję upieczenie ciastek. Mąkę, zmielone orzechy, miód, jajko zagniatam. Ciasto cienko rozwałkowuję i za pomocą foremki lub szklanki wykrawam ciasteczka. Układam na blasze i wstawiam do nagrzanego piekarnika na 10 - 15 minut. Upieczone wykładam na kratkę do odparowania. Podaję bez polewy lub polewam roztopioną czekoladą gorzką/mleczną/białą.
MÓJ KOMENTARZ
Ciasteczka są najlepsze takie cieniutkie, chrupiące, bez przesadnej słodyczy - ja dzisiaj mam zdecydowanie grubsze ciastka - ograniczona sprawność ręki (pośpiech w życiu nie zawsze jest dobrym doradcą:)) ale także są pyszne i mega orzechowe. Polecam:)
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Muszą być pyyyyszne :) Zapisuję i kiedyś odważę sie wypróbować :)))
OdpowiedzUsuńTak, jedne z moich ulubionych:) Najsmaczniejsze są takie cienkie - chrupiące, moje wyszły grubsze niż zazwyczaj (tak bywa gdy wykonuje się kilka czynności jednocześnie - to o wypadek nie trudno:)) ...ale i tak wszystkim smakowały. Gdy upieczesz, podziel się komentarzem. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń