czwartek, 7 marca 2013

MUFFINY BAKALIOWE

(Proporcje na 10 - 12szt.)

SKŁADNIKI:
- 2 szkl. mąki pszennej,
- 4 łyżki cukru,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- 2 duże jajka,
- 60 ml oleju,
- 200 ml mleka,
- 8 kropli zapachu cytrynowego,
- 2 łyżki migdałów w płatkach,
- 2 łyżki rodzynek,
- 2 łyżki żurawiny,
- 2 łyżki moreli,
- 2 łyżki suszonych śliwek,
- 2 łyżki orzechów włoskich,
- 200g białej czekolady do polania muffinek. 

WYKONANIE
Rozpoczynam pracę od przygotowania bakalii. Płatki migdałów, rodzynki i żurawinę pozostawiam w całości natomiast morele, śliwki i orzechy kroję na mniejsze kawałeczki adekwatne do wielkości pozostałych bakalii. Nagrzewam piekarnik do 180°C. Przygotowuję foremki do muffinek. Do mąki wsypuję wszystkie składniki suche a następnie łączę ze składnikami mokrymi. Muffiny nie są wymagające w przygotowaniu zatem mieszamy dość niedbale - one i tak będą smaczne:) Po wymieszaniu składników suchych z mokrymi wsypuję bakalie - mieszam. Napełniam ciastem otworki do 3/4 wysokości. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę przez ok.20 - 25 minut. Po upieczeniu wykładam na kratkę do odparowania i wystygnięcia. Muffiny polewam roztopioną białą czekoladą.

MÓJ KOMENTARZ
Od paru dni mam fazę na bakalie i zarażam tą "nową miłością" osoby, z którymi mam bezpośredni kontakt:) Tym razem świetnie odnalazły się w muffinkach - awangarda smaku... Polecam:)

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...