poniedziałek, 4 marca 2013

ZDROWE BUŁECZKI NA ŚNIADANIE

(Proporcje na 10 - 12szt.)

SKŁADNIKI:
- 1szkl.(poj.250ml) mąki razowej, orkiszowej(PRO NATURA TYP 1850),
- 2 łyżki lnu mielonego,
- 0,5szkl.słonecznika,
- 1 surowe białko,
- 3/4 szkl.maślanki naturalnej,
- 1 łyżka oregano,
- 0,5 łyżeczki soli morskiej,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

WYKONANIE
Nagrzewam piekarnik do 170°C z termoobiegiem. Przygotowuję foremki do muffinek. Odmierzam szklankę mąki, wsypuję do miski, następnie dodaję pozostałe składniki suche: len mielony, słonecznik, oregano, sól, proszek do pieczenia - dokładnie mieszam. Wbijam jajko, wlewam maślankę - ponownie mieszam. Napełniam foremki do 3/4 wysokości, posypuję wierzch oregano i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę 15 - 20 minut, do tzw.suchego patyczka. Wykładam na kratkę do odparowania i przestygnięcia. Polecam:)

SMACZNEGO!

4 komentarze:

  1. Super przepis! Cieszę się, że tutaj trafiłam. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja cieszę się, że wyszło i smakowało:) Zapraszam do odwiedzin:) Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, można zamrozi te bułki na kilka dni?

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie mroziłam tych bułek - schodzą na bieżąco, ale mrożę inne pieczywo podobne w składnikach i nie odczuwam różnicy (tylko dokładnie owijam folią, żeby nie przeszły innymi zapachami). Zazwyczaj wieczorem wyciągam zamrożone i rano jest gotowe do spożycia, jeżeli chcę mieć chrupkie to wkładam do nagrzanego piekarnika. POZDRAWIAM:)

    OdpowiedzUsuń

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...