(Proporcje na ok.30szt.)
SKŁADNIKI:
- 300g resztek ciasta - wykorzystałam muffiny z żurawiną(można użyć herbatników, biszkoptów innych ciast/ciasteczek bez kremu),
- 3/4 buteleczki aromatu migdałowego,
- 100g gorzkiej czekolady,
- 2 łyżki masła czekoladowego,
- 1 łyżeczka spirytusu,
- ok.3 łyżki wiórek kokosowych - do obtoczenia.
WYKONANIE
Rozkruszam muffiny - zrobiłam to ręcznie, natomiast gdy jest to ciasto/ciastka zakalcowe lub twarde to wrzucić do malaksera. Dodaję rozpuszczoną czekoladę, masło czekoladowe, aromat i spirytus. Wszystko dokładnie zagniatam i oceniam konsystencję masy. Jeżeli jest rzadka dodaję w moim przypadku więcej muffinek z żurawiną, gdy gęsta więcej masła czekoladowego(moja masa była akuratna). Formuję dowolnej wielkości kulki, połowę z nich pozostawiam bez dodatków a połowę obtaczam w wiórkach kokosowych. Wstawiam na minimum 2 godziny do lodówki.
MÓJ KOMENTARZ
Nie dodałam cukru - muffiny miały wystarczająco dużo słodyczy w sobie. Składniki idealnie dobrane, bajaderki wyszły znakomite. Proste w przygotowaniu i na każdą okazję. Przyznam się, że najczęściej sięgam po ten przepis po telefonie z zapowiedzią odwiedzin od znajomych - wówczas czas chłodzenia bajaderek trwa do sygnału dzwonka:)
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz