(Proporcje dla 4 - 6 osób)
SKŁADNIKI:
- 150g wędzonej makreli,
- 250g mrożonej fasolki szparagowej,
- 100g suchego, białego, długoziarnistego ryżu (SONKO),
- 1 duży kiszony ogórek,
- 1/2 małej cebulki,
- 1 łyżka natki pietruszki,
- 3 łyżki majonezu,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej,
- 70g fety,
- 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego lub kolorowego pieprzu.
WYKONANIE
Ryż gotuję na sypko, studzę. Z makreli ściągam skórkę, usuwam ości i dzielę na małe części. Fasolkę gotuję ok.3 minuty, osączam. Cebulę, ogórek kroję w kostkę. W naczynku przygotowuję sos, dodaję majonez, jogurt, musztardę, rozkruszoną fetę, natkę pietruszki oraz pieprz - mieszam na gładką konsystencję. Wszystkie składniki umieszczam w misce, wlewam sos i delikatnie całość mieszam. Sałatka jest smaczna, sycąca. Polecam:)
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
fajne połączenie , nigdy nie używałam ani szparag alni fasolki szparagowej.
OdpowiedzUsuńPrzygotowałam z myślą o podaniu na obiad, przed świętami mnóstwo rzeczy do zrealizowania i trafiłam - wszystkim smakowało:)Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń